Anar a: Contingut principal »


Meteo
 • Dia
  23/10/2017
  17:27
 • Cota
  1800
 • Temperatura
  8.1ºC 7.8ºC 8.3ºC
  Actual Mínima Màxima
 • Humitat
  73%
 • Baròmetre
  1029.0mb

Val d'Aran

Telefon Telèfons útils

Oficina de turisme Val d'Aran

www.visitvaldaran.com
Tel.: +34 973 640 110

Ajuntament Naut Aran

+34 973 644 030

Pin Transports

Autobusos - Alsa

www.alsa.es
Tel. : +34 902 422 242

La Val d’Aran es troba als Pirineus de la província de Lleida i és l'única vall de caràcter atlàntic d’Espanya. És una zona privilegiada per la qualitat de la seva neu. Allí, concretament al pla de Beret, neixen els rius Garona i Noguera Pallaresa.

És una vall rodejada de cims que voregen els 3.000 metres d’altura i en la qual s’enclaven més de dos-cents llacs. D'entre tots ells, els llacs de Mar o del Tort de Riu són dels més grans dels Pirineus espanyols. Els seus grans boscos són d’avets, pins i faigs.

La Val d’Aran conserva i manté el seu patrimoni artístic i cultural, que és d’una riquesa enorme. L’integren nombroses esglésies com la de Salardú, Arties, Vielha, Bossòst; les admirades talles d’imatges romàniques com ara el Crist de Salardú, Casarilh i Vielha; les peculiars piques baptismals i d’aigua beneita d’Arties, Vilac o Vilamòs; i d'altres obres d’art que daten dels segles XII i XIII i que formen un patrimoni artístic singular i de primera categoria.

D’una unitat arquitectònica completa, els pobles de la Val d’Aran estan formats per edificis de pedra, pissarra i fusta entre els quals destaquen les seves esglésies d’estil romànic i gòtic.

Un element característic de la Val d’Aran és la seva llengua: l’aranès. És una llengua viva parlada habitualment per la gent del país. Pertany al tronc lingüístic occità i és una variant de la llengua gascona de Cominges, encara que té una personalitat pròpia.

Un altre atractiu de la Val d’Aran és la riquesa de la seva gastronomia. La cuina aranesa té moltes influències de la cuina francesa atesa la situació fronterera de la vall, però continua conservant els seus plats típics entre els quals destaca la famosa “Olla aranesa”.


Anar a: Contingut principal » | Principi de pàgina »