Anar a: Contingut principal »


Meteo
 • Dia
  23/10/2017
  17:27
 • Cota
  1800
 • Temperatura
  8.1ºC 7.8ºC 8.3ºC
  Actual Mínima Màxima
 • Humitat
  73%
 • Baròmetre
  1029.0mb

Museus i patrimoni cultural

Pin Transports

Autobusos - Alsa

www.alsa.es
Tel. : +34 902 422 242

Unha: Musèu dera Nhèu

El Musèu dera Nhèu, inaugurat el 20 de desembre de 2008, és una iniciativa de l’Ajuntament de Naut Aran. L’exposició permanent mostra la neu des de diferents mirades: la científica, l’etnogràfica i l’esportiva. L’àmbit geogràfic no està limitat a la Val d’Aran sinó que situa cada tema en un context molt més ampli. El muntatge museogràfic és modern i dinàmic i es combinen les experiències interactives, els audiovisuals i les escenografies amb documentació i objectes, fruit d’una recerca històrica rigorosa.

La neu

 • Què és la neu?
 • Els cristalls i cohesions de la neu
 • Cohesions de la neu
 • Els allaus
 • Les glaceres
 • Les adaptacions dels animals a la neu

Quan la neu es patia

 • Una vall mig aïllada per la neu
 • Cases i pobles condicionats per la neu
 • Activitats domèstiques durant el llarg hivern
 • Vestits de llana de cap a peus
 • Proverbis de neu
 • Llegendes i mites de neu

Esports de Neu

 • La neu sublim
 • Història de l’esquí a la Val d’Aran
 • Diverses modalitats d’esports de neu: esquí alpí, esquí de fons, estil lliure, surf de neu, esquí de muntanya, trineu amb gossos.
 • Les primeres botigues d’esports d’hivern

Estacions d'esquí

 • Història de les estacions d’esquí del món, de Catalunya i de la Val d’Aran
 • Adiovisual: Baqueira Beret en l’espai i en el temps
 • Professions de neu
 • El doctor Vidal i el primer centre mèdic de Baqueira

Informació i reserves:
Santa Eulàlia, 17-19
Unha - Naut Aran
Tel.: +34 973 644 030

Bagergue: Musèu eth corrau

Eth Corrau, a Bagergue, és un museu únic, és una mostra increïble de peces i objectes que defineixen una cultura, unes tradicions, un món laboral i una artesania ancestral.
Al museu hi ha més de 2.500 peces exposades, molt interessants i exclusives: tota classe d’estris de conreu antics i eines d’ús domèstic, de fa centenars d’anys. Si visita Eth Corrau, en sortirà convençut d’haver viscut fa 500 anys.

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 640 193

Vielha: Tor deth Generau Martinhon (Musèu dera Val d’Aran)

La Torre del general Martinhon és una casa senyorial del segle XVII, situada al casc antic del poble de Vielha.
Des de 1984 aquest monument acull la seu central del Musèu dera Val d’Aran.
El museu disposa de dues àrees diferenciades, la destinada a exposició permanent i l’àrea de funcionament intern.
L’exposició permanent presenta una síntesi de la història de la Val d’Aran, des de la prehistòria fins als nostres dies.
Complementa la visita una col·lecció d’objectes etnològics, a través dels quals es pot observar la vida dels aranesos d’antany.

Informació i reserves:
Carrer Major, 26
Vielha
Tel.: +34 973 641 815

Vilamòs: Ecomuseo ço de Joanchiquet

L’Ecomusèu çò de Joanchiquet es troba al carrer Major de Vilamòs, un dels pobles aranesos que millor ha conservat l’arquitectura tradicional de la vall.
Joanchiquet representa el prototipus de casa tradicional aranesa anomenada auviatge. L’auviatge està format per un conjunt d’edificis: una casa, les bordes, colomar i cort. Aquests edificis s’estructuren al voltant d’un pati tancat, en el qual també hi ha un hort (casau) i un petit camp de fruiters (vergèr).
En la restauració de la casa s’ha conservat el mobiliari i l’atmosfera que aquesta casa presentava a finals del segle XX.
Visitar Joanchiquet és viatjar cap al passat d’un país i descobrir el dia a dia de la seva història.

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 641 815

Vielha: Archiu istoric generau d'Aran (Musèu dera Val d’Aran)

Trobem una de les primeres notícies de l’existència d’un arxiu documental de la Val d’Aran a les Ordinacions de Juan Francisco Gracia, de l’any 1616. El text fa referència a una arca que conté documents antics de la vall, situada al cor de l’església de Sant Miquel de Vielha.
Durant 15 anys, el fons documental del Conselh Generau d’Aran ha estat dipositat al Museu de la Val d’Aran i actualment està ubicat a la 'Casa deth Senhor de Arros', casa aranesa del 1820, avui rehabilitada com a seu de l’Arxiu Històric General d’Aran.
L’Arxiu Històric General d’Aran va ser creat pel conveni subscrit entre la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran i l’Ajuntament de Vielha-Mijaran, el 7 de setembre de 1995. El Conselh Generau és el que exerceix les competències per a la seva gestió.

Vielha: La casa deth senhor d’Arròs (Musèu dera Val d’Aran)

La Casa deth Senhor d’Arròs, també anomenada Casa Ademà, es va construir al voltant de l’any 1820. Diu la llegenda que el senyor va fer la casa a Arròs perquè li ho va demanar la seva dona, que era filla d’aquell poble. Expliquen els vells que el principal negoci de la casa era el bestiar. Però sembla ser que també tenien negocis a Barcelona i que a cada viatge a la ciutat sempre deia que s’allotjava a ‘casa seva’, ja que tots els hostals en què s’aturava per passar-hi la nit eren de la seva propietat.
Els deutes dugueren la casa a la ruïna. L’Ajuntament d’Arròs i Vila va comprar la casa el 1951 i la va utilitzar per ubicar-hi l’Ajuntament i l’escola, que es va mantenir fins al curs 1973-1974.

Un important fons documental

Actualment la documentació de l’arxiu té uns 151 metres lineals (1997). Compta amb una important col·lecció de 225 pergamins i uns 319 llibres de temàtica diversa. Disposa també d’un fons fotogràfic amb 1.330 positius sobre temes de la Val d’Aran.
El nucli fonamental de l’arxiu és la documentació del Conselh Generau.

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 641 815

Salardú: Mòla de Salardú

A la Val d’Aran i en el conjunt de les terres pirinenques, l’aprofitament dels cabdals del riu es va utilitzar durant molts segles com a font d’energia. La força motriu de l’aigua accionava els molins per moldre el gra, les serradores per treballar i les fàbriques per filar la llana.
Amb la restauració del molí de Salardú, tenim l’oportunitat de veure en funcionament tot el mecanisme hidràulic que accionava l’engranatge original. Dins del molí, el visitant gaudirà, amb tots els seus sentits, del procés de transformació del blat en farina.
Paratge dera Mòla (camí d’Aiguamoig)

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 641 815

Vielha: Fabrica dera Lan

La fàbrica de la llana de Vielha és un exemple representatiu de les petites indústries tèxtils sorgides, des de mitjans del segle XIX, a les dues vessants dels Pirineus centrals.
La fàbrica va ser construïda a finals del segle XIX per Rafael Portolés Lafuste (1858-1936), veí de Vielha, que havia après l’ofici a Miremont de Comenge (Francia), d’on procedia la seva família materna.
La indústria funcionava aprofitant la força motriu del riu Nere. L’aigua era captada i conduïda per un canal exterior fins a una roda de fusta. Aquesta roda, al seu torn, estava connectada a un eix llarg, també exterior, que subjectava els engranatges de la maquinària i els transmetia la força de l’aigua.

Jusèp Portolés Fontà (1904-1987), fill i hereu de Rafael Portolés Lafuste, va prosseguir l’activitat de la fàbrica, dedicant-s’hi exclusivament.
La manufactura de llana es va mantenir fins a la riada del 1963, que va destruir una altra vegada el canal exterior de la fàbrica. A partir d’aquell moment, la maquinària va començar a funcionar amb electricitat. Tanmateix, la producció va disminuir fins al tancament definitiu de l’explotació, als anys setanta.
Des de llavors ha resistit al pas del temps i a l’especulació urbanística gràcies a la tenacitat d’una persona lligada sentimentalment a la fàbrica, la Sra. Isabel Vidal, vídua de Jusèp Portolés Fontà.
El 1999 el Conselh Generau dera Val d'Aran va decidir adquirir i restaurar aquest interessant conjunt patrimonial, amb l’objectiu de convertir-lo en un testimoni viu de la història contemporània de la Val d'Aran.

La maquinària de la fàbrica tenia com a objectiu la transformació de la llana en fil apte per ser teixit manualment. Els habitants de la vall portaven la llana neta i seca a la fàbrica. Els flocs es pesaven en una balança romana i s’acordava el nombre de madeixes, així com el gruix dels fils desitjats. La primera etapa del procés de transformació, en el qual intervenien tres màquines, s’efectuava a la planta baixa de la fàbrica.
En primer lloc, el diable esquinçava, obria i separava els flocs de llana.
Després, la carda obridora transformava els esmentats flocs en un vel que sovint s’utilitzava per fer edredons i matalassos.
Finalment, la carda metxera preparava la llana destinada a fer el fil dividint el vel procedent de la carda obridora en unes metxes més fines, que s’enrotllaven en uns petits tubs metàl·lics.

Després, a les golfes de la fàbrica s’ultimava el procés del filat, amb la intervenció d’unes altres tres màquines:

 • La mule-jenny, primer estirava i torcava el fil i, després d’una pausa, l’enrotllava al fus. Només una persona accionava la màquina. S’havia d’observar molt atentament el seu funcionament, ja que si es trencava algun fil, se l’havia d’aturar de seguida per no espatllar tot el procés.
 • La torcedora servia per tòrcer el fil i enrotllar-lo a una bobina, con o fus, segons la quantitat de fil i el gruix desitjats.
 • La màquina de fer madeixes era la que culminava tot el procés i tenia per objectiu l’ última torcedura del fil i la configuració de les madeixes. Per realitzar aquesta operació s’emprava una barra de ferro que, clavada a una de les bigues del sostre, facilitava la tasca de retòrcer les madeixes.

Informació i reserves:
Musèu Etnológic dera Val d'Aran
Tel.: +34 973 641 815

Església de Sant Joan d’ Arties

Exposicions temporals

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 641 815

Mines Victòria d’Arres

Itinerari que forma part del patrimoni industrial de la Val d'Aran. Antigues explotacions Mineres. Entrada a l’ interior de les galeries ... bonica excursió que ens dóna  una visió del que era una explotació minera d’alta muntanya.
Minerals: blenda, zinc…

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 641 815

Ruta del Romànic

S’ensenyen les esglésies més importants: Santa. Maria de Cap d'Aran (Tredos), Sant Andreu de Salardú, Santa. Eulàlia d’ Unha, Santa Maria d’Arties, Sant Pere de Escunhau, Sant Esteve de Betren, Sant Miquel de Vielha, Sant Fèlix de Vilac, Mare de Déu de la Purificació de Bossòst i Santa Maria de Vilamòs.

Informació i reserves:
Tel.: +34 973 641 815


Anar a: Contingut principal » | Principi de pàgina »