Anar a: Contingut principal »


Meteo
 • Dia
  23/10/2017
  17:26
 • Cota
  1800
 • Temperatura
  8.1ºC 7.8ºC 8.3ºC
  Actual Mínima Màxima
 • Humitat
  73%
 • Baròmetre
  1029.0mb

DADES TÈCNIQUES RECORREGUT SAFARI NEGRE

 • Longitud del recorregut: 34,52 Km.
 • Desnivell acumulat: 6.760,90 m.
 • Temps invertit:
  • 3h.19 min. sense cues ni aturades als remuntadors.
  • 4h.44 min. amb cues de 5 min. i sense aturades als remuntadors.
  • 6h.09 min. amb cues de 10 min. i sense aturades als remuntadors.
 • S’ha realitzat un temps de baixada per a nivell expert seguint el paràmetre següent (basat en les dades de la NSAA –National Ski Area Association, USA-):
  • Velocitat esquiador: 670 m/min. de longitud de pista recorreguda amb el pendent.
  • Descans d’1 min. per cada 750 m. de longitud de la pista corregida amb el pendent.

Safari negre

Si ets un esquiador expert i fas anar els teus esquís per qualsevol tipus de neu, coneixes bé el nostre espai esquiable, tens el teu equip en perfectes condicions tècniques, vigiles la teva seguretat i la dels altres esquiadors i tens una bona condició física, ets un esquiador del Safari Negre (Expert), un itinerari per les pistes més difícils de la nostra gran estació que hem preparat per a tu.

Passos

1 Sortida de l’Info Cafè (sup. TC. Baqueira) fins al TSD. Era Cabana

Punt de sortida del Safari Negre: Info Cafè Baqueira 1800, al costat de l’estació superior del TC. Baqueira. Pren-te un bon cafè abans de començar el nostre safari i... endavant!

Sortim cap al TSD. Era Cabana. Atenció a l’hora de creuar l’àrea de debutants i els punts de reunió de cursets i classes de Baqueira 1800.

Arribem al TSD. Era Cabana després d’un trajecte de tres minuts. Tot a punt?

2 Pistes Ta Orri ‐ Cara Nord ‐ Horat deth Bò fins al TSD. Jorge Jordana

Marxem cap a Orri. Davant nostre comença Ta Orri , que ens porta fins a Cara Nord , on enllacem amb la pista Horat deth Bò. Tres trams còmodes, fàcils, que ens van escalfant les cames i que ens porten fins al TSD. Jorge Jordana* a través del pont que creua el riu Malo. Abriga’t!

*Jorge Jordana de Pozas: fundador de Baqueira Beret i president de la Societat des dels inicis de l’estació, l’any 1964, fins al 1999.

3 Pista Manaud al TS. Teso dera Mina

Pugem fins al cap de Baqueira, a 2500 m, i desemboquem directament a l’entrada de la pista Manaud*. La primera pala, la de més pendent, se sol deixar per compactar per les màquines, tot i que amb les millores realitzades en els darrers anys cada dia es trepitja més i es troba en millors condicions. A la base del pendent s’acaben les dificultats i la pista, recentment remodelada, es dirigeix cap a la vall d’Argulls per una solitària i impressionant vall, desconeguda per molts.

Poc abans d’enfilar cap a Argulls, trobem el punt on s’uneixen Manaud i Muguet, i a continuació i de manera paral·lela, trobarem la pista d’Argulls bis que és on s’acaba el recorregut de les dues.
Mantinguem el ritme i reduïm la velocitat!

Atenció a la cruïlla amb els esquiadors novells que arriben a Argulls i a la indicació, al costat del Parrec d’Argulls, del camí cap al TS. triplaça Teso dera Mina (11’), on ens dirigim. Durant el recorregut tindrem l’oportunitat d’observar el descens que acabem de realitzar des del cap de Baqueira per la pista Manaud.

*André Manaud: esquiador francès de l’Ariège, gran amant de la nostra estació i pioner de l’esquí a Baqueira.

En passar entre les pilones números 14 i 15 observarem la pista Pala del Teso, que baixarem seguidament. Final del trajecte TS. Teso dera Mina. Preparat?

4 Pista Pala del Teso fins al TS. Teso dera Mina

Girem completament cap a la nostra esquerra i seguim la pista de Teso dera Mina, que discorre per sota el traçat del remuntador. La pista passa a prop de la cresta de la muntanya, on ens desviarem per accedir a la Pala del Teso, espectacular couloir, ampli, amb bon pendent i neu verge. Precaució a l’entrada! Si hi han passat molts esquiadors se solen formar banyeres per causa del pendent d’entrada i a més el vent acostuma modelar petites cornises que deixen al descobert alguna pedra.

Pala del Teso és un autèntic desafiament que no implica cap perill per a un esquiador expert en neu verge. Quin ambient!

Tornem a la base inferior del TS. Teso dera Mina per la vall d’Argulls.
Nou descans. Volem ara sobre la pista Pala del Teso. Aconseguida!

5 Pistes Barranc Der Aire – Bonaigua fins al TSD. Bonaigua

Ens esperava un magnífic triplet i ja en portem una, la Pala del Teso. Som-hi amb la segona! Es tracta d’una pista molt nova que es troba tot sortint del TC Teso dera Mina, el Barranc der Aire. Tothom pensa en el mateix quan arriba aquí: poder descendir directament fins a la Bonaigua. Però, compte! Hem de seguir les balises i segur que arribarem sense cap dificultat al Port. Neu verge, ambient alpí esquitxat de pins negres; clots de neu pels quals cal passar ben de pressa i uns pendents capriciosos d’esquiar fins al punt d’arribar a la pista de la Bonaigua i al Port.

Controla la velocitat anant cap al Port: la pista s’estreny i hi ha molts esquiadors que baixen i creuen el pont que salva la carretera per accedir als telecadires. Esquia amb precaució!

6 Collado Argulls hasta TQ. De La Llança – Pistas Cigalera - Muntanyó hasta TS. Cap del Port

TCD Bonaigua. Tornem cap al coll d’Argulls. En l’ascens tindrem l’ oportunitat d’observar l’itinerari del Barranc der Aire.
Coll d’ Argulls. Anirem directament cap als TCQ de la Llança (5’).
Arribarem al punt més alt de tot el domini que es pot esquiar de l’estació, 2520 metres. La Cigalera ens espera! Sortirem cap a la dreta i allà mateix hi trobarem un accés que ens convidarà a seguir una línia que travessa la muntanya que porta cap a un coll llunyà. Des del coll, la Cigalera és la número 3 del triplet que comença amb un pendent suau de neu verge i després se’n troba un altre de més pronunciat que enllaça amb la pista del Muntanyó - en direcció cap al Port. Senzillament única!

7 Intermèdia TS. Cap del Port cap a la pista Del Riu fins al TSD. La Peülla

TS. biplaça Cap del Port (4’). Baixem a l’estació intermèdia -no passis de llarg!- i seguint recte busquem les indicacions de la pista Del Riu, una autèntica pista de descens! Informa’t abans d’embarcar al TS. Cap del Port si la pista Del Riu és oberta per evitar, si no fos així, baixar a la parada intermèdia. Si estigués tancada arribaríem al final del trajecte del TS. i baixaríem la pista Pleta del Duc fins al TSD. La Peülla.

Una desena d’amplis viratges ens porten a una estretor que dóna accés a un fort pendent per, després, desembocar en una pista llarga i àmplia amb molt poc desnivell que finalitza al TSD. La Peülla. No oblidis guanyar velocitat en aquest pendent per assolir còmodament l’accés al telecadira.

T’ha agradat el descens, oi?

8 Pista Gerber fins al TSD. La Peülla

La Peülla, les Valls d’Àneu, un lloc encantat a l’altra banda de la Bonaigua; un racó únic, desconegut. Cap allà...! Gerber i La Pala Gran ens espera.

Des del TC la Peülla esquiarem cap a l’esquerra descendint el primer dels murs de la Peülla. Quan acabem aquesta primera pala, trobarem l’entrada de Gerber, una pista de pendent mantingut que es precipita sobre el Clot Gran i el TCD la Peülla.
Sense paraules, Safari amic, això no s’acaba aquí!

9 Pista Pala Gran fins al TSD. La Peülla

Una altra vegada a la part alta de l’estació del TCD La Peülla (4’) esquiarem uns metres per la Pleta del Duc cap a la dreta cercant el senyal d’entrada de la La Pala Gran, una negra que fa venir vertigen.

Una zona àmplia i fàcil ens condueix, amb dues àmplies corbes de generós desnivell, fins a la Pala Gran, que manté un pendent molt regular fins arribar al fons de la vall i recórrer els darrers metres de la Pleta del Duc fins assolir altre cop el TSD. La Peülla.

10 Pistes Pleta del Duc – Cap a Baqueira fins al TSD. Bonaigua

Tornem al Port*. Pleta del Duc -amplíssima- es va estrenyent a poc a poc i cal que anem reduint velocitat. Un esglaó amb un cert pendent envolta un grupet d’arbres i ens situa en front de la pista Cap a Baqueira. Un altre descens que cal fer a bona velocitat per no quedar-nos curts i haver de fer servir els bastons. Ja m’enteneu...

*Port de la Bonaigua: obert al trànsit rodat l’any 1924. Fou inaugurat pel rei Alfons XIII. Durant molts anys fou l’única via d’accés a la Val d’Aran des del Pallars, fins que el 1948 fou inaugurat el Túnel de Vielha.

11 Pista Argulls bis fins al TS. Manaud

Agafem el TSD. Bonaigua (4’) cap al coll d’Argulls. Les pistes Argulls i Argulls bis són molt freqüentades per nens i esquiadors novells. Precaució amb la velocitat! Baixem fins a la base del TS. Manaud (9’), que ens portarà altre cop al cap de Baqueira.

12 Pista Luis Arias fins al TSD. Jorge Jordana

I ara, una trobada amb la pista Luis Arias*, la pista negra més emblemàtica de la nostra estació i un gran objectiu per a tots aquells que comencen a lliscar per les nostres pistes.

Al cap de Baqueira, al costat de las antenes, comença el descens que ens portarà fins a Orri. La lloma del cim del Cap es va inclinant de manera considerable fins arribar al primer “mur” de l’ Arias; el segon el trobarem a mig descens, a prop del bosc, i el tercer ens deixarà bocabadats en el fons d’una vall bellíssima.

He dit “trobada amb la pista Luis Arias” i ens queda l’antic traçat anomenat Pales der Arias 1.

*Luis Arias: esquiador olímpic de la nissaga dels Arias del port de Navacerrada, primer gerent de Baqueira Beret.

13 Pistes Pales der Aries 1‐2

Agafem altre cop el TSD. Jorge Jordana (8’) cap al cap de Baqueira. Busquem l’inici de la pista Luis Arias sota el traçat del remuntador seguint el pictograma del nostre Safari Negre. Abans d’entrar definitivament a la pista Luis Arias un desviament ens porta a la pista Cara Nord , la qual seguim uns metres per guaitar a l’entrada de Pales der Arias 1. Quina neu! Pendent fort i exigent, la Pales der Arias 1. Un breu descans depenent de les condicions de neu i pista ens prepara per baixar el mur de Pales der Arias 2, amb unes característiques més fàcils que l’anterior.

Ara sí que sentim les cames, oi? Però... No hem acabat! Encara ens queda baixar el famós Tubo Nere.

A la meitat de Pales der Aries 2 ens desviarem creuant la Cara Nord cap a la Salida Cara Nord. Travessarem els darrers metres de la pista de l’Os i arribarem a la del Mirador per a dirigir-nos cap al TCD Mirador*(8’).

TSD. Mirador*: inaugurat la temporada 1990/91. Junt amb el TSD. Bosque foren els primers TS. desembragables de l’estació i suposaren l’inici d’una etapa de progrés i desenvolupament a Baqueira Beret.

14 Cara Nord -Tubo Nere- Pales der Aries 2 fins a Orri

Al cim ens regalarem un respir! Una ullada al Pirineu des del magnífic balcó panoràmic situat al costat de l’estació superior del TSD. et donarà energia per prosseguir: Guineu és una pista vermella que discorre sota el TSD. del Mirador. No te la pots perdre! Et porta directament a l’entrada de la pista Tubo Nere quan enllaça amb la Cara Nord.

L’accés a Tubo Nere es troba en aquest punt. Sigues prudent a l’entrada!, s’hi acostumen a formar banyeres per causa del fort pendent i has de buscar el lloc més apropiat per realitzar els primers viratges que et condueixen a Tubo Blanc... volia dir Nere... Gaudeix!

Quin Tub! Un cop assolida Cara Nord ens n’anem cap a Orri.

Potser farem un descans a Moet i ens prepararem per a fer la descoberta de la muntanya de Saumet.

Si volem acabar a Orri- el primer tram del Safari Negre-, la pista Dera Cascada ens durà de tornada a Baqueira 1500. Allà hi podrem agafar el TCD Baqueira i tornar a INFO CAFÉ a Baqueira 1800. Quan vulguem fer el segon tram, podem tornar a Orri des d’INFO CAFÉ agafant el TCD Era Cabana (3 ‘) i baixar per Ta Orri i Cara Nord.

15 TSD. Jesús Serra pista Vista Beret fins TQ. Saumet

II TRAM SAUMET UNA EXPERIÈNCIA ÚNICA

Si hem pogut fer el Safari Vermell i hem pogut baixar per la vermella del Saumet, ja sabem que encara ens en han quedat pendents encara les dues negres que formen part del circuit del Safari Negre, Craba i Sanglièr.
Som-hi! Ja ho sabeu, siguem responsables.

A Orri agafarem el TCD Jesús Serra (6’) Quin luxe! Des de l’estació més alta baixarem per Vista Beret fins a l’entrada del TQ Saumet.
NOMÉS ÉS PER A ESQUIADORS EXPERTS!

16 Pista Craba - Ta Beret - Paum, fins TQ. Saumet

Recuperarem l’alè al capdamunt del TQ, mirarem al nostre voltant i veurem que... l’experiència s´ho val!

Començarem per descobrir Craba – Cabra – la primera proposta a Saumet. Un pendent ampli però exigent que ens farà venir esgarrifances. És el temps suficient que necessitarem per a arribar a la cruïlla del camí de Ta Beret que enllaça amb Paum – un recorregut vermell circular que ens durà una altra vegada cap al TQ Saumet.

17 Pista Sanglièr – Torn de Bacivèr – Vista Beret – Ta Baqueira - Orri

La segona proposta s’anomena Sanglièr – Senglar– . És una diagonal senzilla que ens porta cap a l’entrada d’un embut ple de neu quasi en forma d’espiral i que ens engull a poc a poc cap a un tub estret. És impressionant! No ens maregem!

Un cop superat el tram més estret, anirem a trobar l’enllaç amb el Torn de Bacivèr i Vista Beret, agafarem la desviació de Ta Baqueira i ens relaxarem... Arribarem a Moet, Ui!, dispenseu! a Orri...

18 Pista Dera Cascada fins a Baqueira 1500

Des d’Orri seguirem per la pista Dera Cascada, un preciós itinerari de relleus variats que ens durà de tornada a casa, satisfets i cofois del final del nostre Safari Negre.

Tingueu precaució durant tot el recorregut final per Dera Cascada i gaudiu de l’últim descens fins arribar a Baqueira 1500.

Punt d’arribada: Info Cafè Baqueira 1800.
Enhorabona!

Llegenda

 • Venda de forfets Venda de forfets
 • Informació Informació
 • Aparcament Aparcament
 • Lavabos Lavabos
 • Lavabos de minusvàlids Lavabos de minusvàlids
 • Nucli S.O.S. Nucli S.O.S.
 • Pàrrecs, Bars i Barralh Pàrrecs, Bars i Barralh
 • Cafeteries i Restaurants Cafeteries i Restaurants
 • Botigues / Centre comercial Botigues / Centre comercial
 • Guarderies Guarderies
 • Lloguer d'esquís Lloguer d'esquís
 • Reparació material Reparació material
 • Esquí de fons Esquí de fons
 • Guardaesquís Guardaesquís
 • Zona Snowpark Zona Snowpark
 • Ski Kronos Ski Kronos
 • Escola d'esquí i Snowboard Escola d'esquí i Snowboard
 • Punt de trobada Escoles d’Esquí i Snowboard Punt de trobada Escoles d’Esquí i Snowboard
 • Molt fàcil Molt fàcil
 • Fàcil Fàcil
 • Difícil Difícil
 • Molt difícil Molt difícil
 • Dificultat extrema Dificultat extrema
 • Itinerari Itinerari
 • Circuit de fons Circuit de fons
 • Zona Snowpark Zona Snowpark
 • Stàdium d’Slalom Stàdium d’Slalom
 • Zona debutants Zona debutants
 • Ski Kronos Ski Kronos

Anar a: Contingut principal » | Principi de pàgina »